TEMAKVÄLL APPORTERINGSPROBLEM - Vad lärde vi oss?
  Tillbaka

Vi var ett gäng instruktörer och handledare som lyssnade på Inki och Roland som berättade om apportering och vanliga apporteringsproblem.

Första förutsättningen för apportering är att hunden har ett gripande. Låter självklart - men alla hundar har inte det. Och då gäller det att "jobba upp" gripandet. Roland tipsade om hur man kan göra.

Det andra man bör tänka på är, beroende på vilken ras man har, vilka program hos hunden som startar när man kastar en apport.

För det tredje är det viktigt att fundera på vilket beteende du som förare belönar när du tränar apportering.
Vet du det?

För det fjärde måste du tänka på när i händelsekedjan du berömmer hunden, (när hunder springer ut, när hunden griper, när hunden är på väg in, när hunden sitter hos dig eller när hunden släpper föremålet).

Tänk för det femte på belöningens "storlek". Hur attraktiv är belöningen för din hund? Tycker den att det är värt mödan att utföra apporteringen?

Della - Tungapportering

Några råd:

Arbeta med gripandet - det kan alltid bli bättre. Innan hunden kan apportera bör du alltid börja med gripandet. Därefter kan man parallellt och t ex vid promenader träna gripandet.

Öka belöningens attraktion.

När i din dagliga träning tränar du apportering? Kanske ska du avsluta ditt träningspass med apportering och en riktig dunderbelöning?
Tänk efter vad som skulle vara bäst för din hund!

Ett dåligt tempo hos hunden blir inte bättre bara för att du gör 13 dåliga apporteringar i följd. Snarare sämre.
Du måste förändra din hunds beteende (Roland visade hur på ett antal hundar).
Kanske måste du släppa lite på kravet att hunden ska avlämna snyggt under en tid för att få bukt med problemen.

Försök att förbereda hunden inför momentet (gäller för alla moment). Gör en händelsekedja som du använder varje gång. Gör den så att du kan använda den även på tävling. Det kan vara något du säger och/eller något du gör.

Inki, Kaksi och en massa apporterSammanfattat efter bästa förmåga/NH