Att äga en hund

Många drömmer om att skaffa hund och många gör den drömmen till verklighet. Men att äga en hund kräver en hel del ansvar. Man måste se till den varje dag och den kan inte lämnas ensam hur länge som helst. Men vad mer behöver man tänka på?

Vad kostar det att köpa en hund?

En renrasig hund kan kosta mer än 10 000 kronor i inköp. Då får man i regel med en stamtavla, information om hunden och dessutom har man möjlighet att ta valpar efter hunden om man så vill.

Hundens dagliga skötsel

När det gäller hundens dagliga skötsel finns det en hel del saker man måste hinna med. Hunden ska rastas flera gånger per dag. En valp eller en äldre hund måste rastas än oftare. Om man arbetar måste man se till att man kan ha med sig hunden, annars måste någon annan rasta hunden. Väljer man en ras som kräver mycket pälsvård ska det också lösas. Hunden ska också få mat och nytt vatten minst en gång per dag. Till det kommer saker som träning, veterinärbesök och andra resor förknippade med hundägandet.

Vilken ras ska man välja?

När man ska köpa en hund måste man verkligen tänka efter kring vilken ras man ska välja. Det kan vara klokt att läsa på mer kring olika raser på olika hundklubbars hemsidor. Där kan man också finna information om olika hunduppfödare. Man bör tänka på hundens storlek, dess aktivitetsnivå och på behovet den har av pälsvård. Väljer man en hundras som inte alls passar in i familjen kan det bli mer jobb med att ta hand om den än vad man har roligt med hunden.

Hitta träningskompisar

När man väl har skaffat sig en hund kan det också vara bra att leta efter ett par träningskompisar. Har man inte haft en hund innan kan det vara extra bra att ha någon att byta idéer med.