Att starta en hundkennel

Att starta en hundkennel kan vara väldigt roligt. Om man gillar hundar får man då möjlighet att kunna arbeta med dem under en större del av dygnet. Men att driva en kennel är inte alltid en dans på rosor. Här tar vi upp en del av det du behöver ha koll på för att kunna starta en kennel.

Vilka kunskaper behövs?

Om du inte kan något om hundar behöver du läsa på en hel del innan du startar kenneln. Du måste kunna svara på de frågor valpköparna har. Det är dessutom viktigt att ha kunskap om tikens dräktighet, om valpning och om avel överlag. Många kunskaper kan man inhämta via den lokala brukshundsklubben eller kennelklubben.

Ekonomi i kenneln

Att ha en kennel kostar pengar. Man ska köpa in hundar, foder, betala försäkringar och mycket annat. Det går inte heller att räkna med att man ska tjäna extremt mycket pengar på att sälja valparna. Det kan också dyka upp oväntade utgifter som man plötsligt måste betala.

Att välja en ras att avla på

I en kennel bör man avla på en eller max två raser. Det kan vara klokt att välja en ras som man känner till och som man vet att man kan hantera. Man måste också tänka på hundarnas aktivitetsnivå, deras storlek och på den pälsvård de kräver. Man måste se till att man hinner med allt.

Var ska man ha kenneln?

En annan sak man ska tänka över innan kenneln startas är var man ska ha den. Om man ska ha kenneln hemma behöver man ha ganska mycket plats i hemmet. Är det så att man vill föda upp en större ras kan man rent av behöva ha flera rum till kenneln, eller allra helst ett separat utrymme till den. En fördel med att ha kenneln i hemmet är att man lätt kan hålla koll på hundarna.