Olika saker att träna sin hund inom

Om man har en hund kan det vara roligt att träna olika saker med den. Det finns flera olika discipliner man kan träna inom och bara för att man tränar betyder det inte att man måste tävla. Här tar vi upp några av de olika aktiviteterna.

Sök och spår

Många lär sina hundar att söka efter olika saker. Vissa vill att hunden ska hitta guld medan andra riktar in sig mot att söka efter vägglöss eller andra skadedjur. En hund kan också lära sig att leta efter svamp av olika slag.

En annan sak som är bra att lära hunden är spår. Då kan hunden hjälpa till att leta om en familjemedlem eller annat djur skulle råka springa bort.

Agility

En gren som både hundar och deras ägare brukar tycka väldigt mycket om är agility. Varje år anordnas kurser hos brukshundsklubbar inom just agility och det kan vara bra för både nybörjare och mer erfarna att gå en kurs för att få reda på om det hänt något nytt inom sporten, eller bara för att fräscha upp sina kunskaper. Agility går ut på att hunden ska ta sig

igenom en hinderbana efter guidning från sin ägare. På banan finns både hopphinder, balanshinder, tunnlar, slalom och mycket annat. Det gäller att komma i mål snabbt, men samtidigt med så få fel som möjligt.

Lydnad

Alla hundar behöver ha en viss vardagslydnad. Hunden behöver till exempel komma när ägaren ropar dess namn. Hunden bör också kunna enkla kommandon som sitt, ligg och stanna. Man kan dock träna hunden än mer. Då kan man till exempel lära den att stanna på en plats under en viss tid.

Jakt

Jakt är också en sak man kan träna med sin hund. I regel tränar man bara jakt om man vill jaga och det är viktigt att man börjar träningen redan när hunden är ung.