Viktigt att tänka på som kennelägare

När man driver en kennel finns det en hel del saker man bör tänka på. En del av dem är viktigare än andra. Här tar vi upp ett par av de saker man som kennelägare bör komma ihåg.

Hygien i kenneln

I en kennel är det viktigt att man håller en bra hygienisk standard. Om man inte gör det finns det en viss risk för att sjukdomar kan ta sig in i kenneln. En ren och fräsch kennel ger dessutom ett mycket bättre intryck när eventuella valpköpare kommer för att titta på hundarna. Möts de av smutsiga golv och hundar som inte är välvårdade kan de snabbt dra öronen åt sig.

Välja rätt valpköpare

När man driver en kennel måste man också se till att man väljer rätt valpköpare. Man kan inte bara sälja valparna till första bästa person även om kenneln har en pengabrist. Man bör bland annat kontrollera om köparna har något djurförbud. Det kan också vara bra att prata med köparna om vad de har tänkt använda sin hund till. Om hundköparna vill delta i någon sport som man misstänker att hunden inte alls kommer att passa till kan man som kennelägare meddela att hunden kanske inte är rätt för dem.

Avla på rätt djur

Man måste också se till att man använder rätt hundar i sin avel. Man får till exempel inte avla på hundar om de kan lida av det. Om hundarna har sjukdomar eller skador som kan gå i arv är det inte heller speciellt bra att avla på dem.

Hur viktigt är det att ställa ut hundarna?

Som hunduppfödare är det vanligt att man ställer ut sina hundar. Om hundarna får bra resultat på utställningen kan man nämligen ofta få bättre betalt för sina valpar. Att ställa ut sina hundar är dock inget krav för att man ska få driva en kennel.